keskiviikko 11. maaliskuuta 2020

Miksi en lukisi kirjoittamisesta?


Kirjoittavilla ihmisillä on tapana lukea. Ilman lukemista kirjoittaminen olisi vaikeampaa. Kaikenlaisen tekstin lukeminen helpottaa kirjoittamista. Jotta kehäpäätelmä täydentyisi, on sanottava, että ilman lukijoita kirjoittamisessa olisi vähemmän mieltä. Luen kirjoitettua, kirjoitan luetusta. Luen, kirjoitan, luen. Otan kulauksen teetä.

Joskus on paikallaan lukea erityisesti kirjoittamisesta. On oppaita, joissa opetetaan lausetta, kappaletta, novellia, runoa, romaania. On mainioita tehtäväkirjoja ja kokemuskirjoja, viisaiden ajatusten kirjoja ja käytännön neuvojen kirjoja. Ja sitten – simsalabim – jonain kauniina päivänä ihminen voi saada eteensä kirjoittamiskirjan, joka rauhoittaa ja rentouttaa ja samaan aikaan innostaa ja kannustaa. Päivi Haanpää ja Terhi Rannela ovat viime syksyn puolella yhdessä julkaisseet teoksen Miksi en kirjoittaisi? Monitoimiset, monitaitoiset ja ahkerat kirjoittajat ovat meidän kaikkien kirjoittavien tai kirjoittamisesta kiinnostuneiden iloksi koonneet hyvää tekevän paketin kirjoittamisen filosofiaa, kokemuksia, vinkkejä ja huomioita. 

Ammattikirjoittajankaan arki ei aina suju, eivätkä ideat sinkoile ilmoille joka päivä. Kustantamoissa ei hyväksytä jokaista käsikirjoitusta, tai kirjoittaminen tökkii muuten vain. Kannattaa helliä kaikkea sitä, mikä omaa kirjoittamista edistää. On kannustavia ihmisiä: sellainen voi olla opettaja, tai vaikka kokonainen heimo (jonka itse olen löytänyt kirjallisuusterapiaohjaajakoulutuksen ihmisistä!). Lukijaakin tarvitaan, sillä hänen kauttaan tekstille tulee suunta ja tarkoitus, vaikkei varsinaista palautetta tulisikaan. Toisaalta tekstin virtaaminen voi kerrassaan tyrehtyä, jos lukijaa ja tekstin vastaanottoa ajattelee liikaa. Lohtua harrastajalle tarjoaa myös se, ettei ammattilainenkaan aina ole varma, onko kirjoittamisen lopputulos riittävän hyvä.

On mahdottoman kiinnostavaa päästä lukemaan Terhi R:n työpäiväkirjaa, jonka aikaan tekeillä on hänen uusin romaaninsa Kiivaat: Puoleen päivään asti luen historiallisen romaanini printtejä ja varmistan, että vieressäni on koko ajan kuuma teekupillinen. Romaania varten tehty tarkka taustatyö käy hyvin ilmi päiväkirjan merkinnöistä, joissa muutoksia ja tuplatarkistuksia tehdään ja taas tehdään. Ja miten arkinen, tylsä flunssa voi sekoittaa kaikki aikataulut. Tietysti luin saman tien Kiivaat (Lue sinäkin!). Ihmeellistä, minulle ennestään tuntematonta historiaa! Hullunrohkeita tyttöjä on ollut jo 1940-luvulla, Tampereellakin. Kiivaissa ollaan kiihkeitä ja nuoria. Miksi sellainen muuttuisikaan?

Päivi H. kirjoittaa päiväkirjasta yleisemmin, kertoo mm. hyviä ideoita eri tavoista pitää päiväkirjaa (listat, aamusivut, kiitollisuus, kirjeet, kuvat). Ja onhan se niinkin, ettei niitä nuoruuden päiväkirjoja kannattaisi hävetä. Päivin terminologiaan kuuluu myös villi teksti eli sellainen teksti, jolle ei ole ulkopuolisen asettamaa tavoitetta, ei deadlinea, ei tilausta. Sen kirjoittamiselle voi olla vaikea löytää aikaa, ja hyvän idean saattaminen tekstiksi voi joskus tuntua riskin ottamiselta.

Kirjoittajat haastavat toisensa Julia Cameronilta tutuille yhden hengen ”taiteilijatreffeille”, herättelemään riittävän lapsellisia, uusia oivalluksia. Nepä vievät mm. Brysselin sarjakuvamuseoon ja suomalaiseen rautakauppaan ja osoittavat, että hups vain, helposti voi päästä oman sanavaraston ulkopuolelle (sisarniitti, silmuruuvi, ontelovaippa). Sana-aarteita löytyy myös kirjaston lehtilukusalista: Päivi kertoo kauniisti Sienilehden lukemisesta. Tästä inspiroituneena olen päättänyt selata ainakin yhden itselleni vieraan aiheen lehden vaikkapa kerran kuussa. Terminologia voi yllättää iloisesti! (Metsästäjä-lehteä ehdin jo tutkailla.)

Ilman lukemista ei ole kirjoittamista. Se on kirjan viimeisen osan (minulle niin rakas) aihe ja otsikko. Erinomaisia vinkkejä lukuharrastuksen elvyttämiseksi satelee: ripottele kirjoja ulottuvillesi, vie älylaitteet pois ulottuviltasi, jätä tylsä kirja kesken, lue kaikenlaista (äläkä vain sitä, mihin olet tottunut), tutki esim. kirjastojen lukuhaasteita, kokeile eri formaatteja. Tai järjestä vaikka lukubileet!

 

Kuvassa on teemuki, tietysti. Kun olin saanut hyppysiini tämän kirjan, riensin ah niin loogista jatkopolkua pitkin paikalliseen teepuotiin. Sieltä mukaani lähti teesekoitusten lisäksi tuo muki. Tähän kirjaan sopii erityisen hyvin vihreä chai! Ja oikeastaan lukeminen tuntuu siltä kuin keskustelisin ystävien kanssa, leppoisasti, kaikessa rauhassa.

Miksi en siis lukisi kirjoittamisesta, kirjoittaisi pikkuisen ja joisi samalla riittävästi teetä? Kiitos kirjasta, Päivi Haanpää ja Terhi Rannela!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti